0
0
0
s2sdefault

Overdeliver(Auteur: Roel Blok) Je ontkomt niet aan Trump in deze tijd. Waar je ook kijkt, je komt wel een artikel of post over Trump tegen. Iedere keer als de man een scheet laat is heel amerika, en ook een groot deel van de wereld, in rep en roer. Trump lijkt te genieten van de aandacht, en laten we eerlijk zijn, zijn manier van doen heeft hem geen wind eieren gelegd. Hij is president van Amerika uiteindelijk. Maar naar Trump kijkend ga ik toch nadenken. Hoe wil ik zijn als professional? Hoe wil ik als proffesional met mensen omgaan? Hoe ga ik salaris onderhandelingen in? Is 'hardball' spelen het antwoord? Zeker zijn van je talenten en gewoon eisen?


De Trump methode

Dat is wat Trump doet. In The Art of the Deal beschrijft hij: “My style of deal-making is quite simple and straightforward. I aim very high, and then I just keep pushing and pushing and pushing to get what I’m after. Sometimes I settle for less than I sought, but in most cases I still end up with what I want”.
Hij dramt en dramt net zo lang door tot hij krijgt wat hij wil. Je kan van de man zeggen wat je wil, maar hij is wel president. Zou je dan zoals Trump moeten doen en drammen? Bluffen? Dreigen om je zin te krijgen? Nee. Dat is niet mijn stijl. Zelf zou ik me daar niet comfortabel bij voelen. Gelukkig heb ik via mijn laatstejaarsstage een andere manier geleerd. Mijn stagebegeleider, iemand die nu voor de gemeente werkt, maar daarvoor in de commerciele wereld werkte, had heel goed advies. Hij had het over:


Undersell, maar overdeliver

Als je een gesprek in gaat, beloof dan minder dan dat je waar kan maken, maar lever meer dan dat je had beloofd. Als jij een psychologische interventie kent waarvan je denkt dat hij de responsrate van een vragenlijst met 20 procent kan laten stijgen, beloof dan 10. De theorie kan het fout hebben uiteindelijk. Maar als je opdrachtgever blij is met 10 procent, dan is hij al helemaal blij met 20. Jij levert meer dan dat je beloofd hebt, je stelt niemand teleur. En als je het fout hebt en de interventie levert 30 procent stijging op? Dan word je op handen gedragen.
Ik vind deze manier heel mooi, omdat het eigenlijk het tegenovergestelde is van wat Trump doet. Hij bluft en liegt en levert uiteindelijk niet wat hij beloofd heeft. Zijn muur gaat er never nooit niet komen en hij krijgt Obamacare niet van tafel. Met undersell maar overdeliver stel je niemand teleur.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Opdrachtgevers eisen en verwachten veel van je. Je hebt al gauw de neiging om meer te beloven omdat je de baan of opdracht erg graag wil. Maar als je meer beloofd dan je waar kan maken dan val je toch wel een keer door de mand. De sleutel om dit te laten werken is jezelf goed kennen, weet wie jij bent en wat je kan. En wat je waard bent.

Het is moeilijker dan bluffen en drammen. Maar ik denk dat het, het waard is. Want er is al genoeg bullshit in de wereld. Dus wat zeggen jullie ervan? Zullen we eerlijk zijn en geen bullshit verkopen? Ik weet niet wat het gaat opleveren, maar ik ga het proberen. 

Roel Blok

Geschreven door Roel Blok:
“Be the change you wish to see in the world”.
Mahatma Gandhi

Bio: Roel Blok hier, gedreven betweter die ook wel in is voor een grapje. Ik post regelmatig flauwe psychologie grappen op de Facebook van Toegepaste Psychologie en wil ondertussen de wereld veranderen. Ik interesseer me voor gedragsbeïnvloeding en Nudging en zie daar veel mogelijkheden in. Ik denk dat we als Toegepaste Psychologen een verantwoordelijkheid hebben om de wereld ten goede te beïnvloeden. Door mijn achtergrond in het theater en nu deze studie heb ik voor mijn gevoel de tools om die verandering te zijn.

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie