0
0
0
s2sdefault

Jack Corrigan(Auteur: Jack Corrigan) Toen ik begon met de studie Toegepaste Psychologie was er nog weinig baangarantie. Er waren nog geen afgestudeerde TP’ers, waardoor het moeilijk te zeggen was waar de TP studenten terecht zouden komen. Het is dan ook niet gek dat docenten zeiden “de functie Toegepast Psycholoog moeten jullie zelf creëren.”

Zo ver ik weet bestaat deze functie nog steeds niet en is er vandaag de dag nog steeds veel onduidelijkheid wat je precies kan worden. Dat vind ik jammer, maar ik zie het als een kans om jullie te vertellen dat jullie bijna overal terecht kunnen. I know, dit is een bizar statement, maar ik geloof echt dat sollicitanten een misvatting hebben over wat bedrijven zoeken.

Als recruiter voer ik veel gesprekken, lees ik nog meer CV’s en sta ik nauw in contact met opdrachtgevers. Tijdens mijn werk heb ik gemerkt dat sollicitanten vaak denken dat bedrijven opzoek zijn naar technische vaardigheden. Dit terwijl de bedrijven mij juist vragen om te selecteren op sociale vaardigheden. Opvallend is dat mensen vaak hun technische vaardigheden volledig uitschrijven. Dit is wat ik heb gedaan en dit was het resultaat daarvan: ‘ik heb 10 nieuwe klanten binnengehaald, dit resulteerde in €100.000 omzet.’ Terwijl als het om de sociale vaardigheden gaat, veel mensen vergeten beschrijven waarin die vaardigheden resulteren, “ik ben sociaal.” Dit is opvallend omdat in 2016 uit onderzoek van LinkedIn bleek dat 67% van de Nederlandse HR-managers moeite hebben met het vinden van talenten met de juiste softskills. Driekwart (74%) van hen geeft aan dat het gebrek aan zulke sociale vaardigheden in een team de productiviteit van het bedrijf beperkt. Dit is in mijn ogen de kracht van een Toegepast Psycholoog (wat dat dan ook precies mag zijn). Daarom zou ik juist de sociale vaardigheden en de meerwaarde van deze vaardigheden op je CV zetten. Een voorbeeld zou zijn ‘ik ben van nature sociaal, hierdoor pas ik mij snel aan binnen een bedrijfscultuur.’

Begin bij de finish
Gezien dat het niemand gelukt is om de functie Toegepast Psycholoog te creëren, is het belangrijk om te bedenken wat je wilt worden. Ik ben van mening dat veel mensen bezig zijn met wat ze nu willen en daardoor niet goed nadenken over waar ze naartoe willen groeien. Zelf begin ik altijd bij de eindstreep en beredeneer ik van daaruit terug naar kleinere stappen. Zo probeer ik mijn dagelijks gedrag af te stemmen op mijn langetermijndoelen. Ik wil graag ondernemer zijn zodat ik mijn visie kan uitwerken om iets tofs te bereiken. De elementen die in het ondernemerschap terugkomen zijn vrijheid en strategisch bezig zijn. Daarom heb ik gekozen om voor een klein bedrijf te gaan werken, waar ik vrijheid heb om thuis te werken, maar ook bijdraag aan de strategische richting die het bedrijf kiest.

Begin dus voordat je gaat solliciteren bij de eindstreep. Als je zelf mocht kiezen wat voor werk je zou willen doen, hoe ziet dat er dan uit? Welke elementen komen daarin terug? In wat voor functies komen deze elementen voor? Nu dat je nagedacht hebt over in welke functies deze elementen terugkomen is de volgende stap jouw CV naar deze functie toeschrijven.

Begin in jouw CV met welke elementen je aantrekkelijk vindt binnen een functie. Vervolgens zou ik beschrijven hoe jouw sociale vaardigheden een meerwaarde creëren voor de organisatie. Ook is het belangrijk om te bedenken hoe jouw huidige werkervaring relevant is voor de functie waarnaar je toeschrijft en dat je de minder relevante dingen weg laat. Oké, leuke tips maar hoe ziet dit er dan uit?

Stel je krijgt onwijs veel energie van het bedenken van marketingstrategieën. Dan zou ik solliciteren bij een klein bedrijf omdat er meestal naar veel ervaring gevraagd wordt.

Persoonlijk profiel

Wat mij aantrekt in de functie marketingstrateeg is dat ik mijn visie kan transformeren in concrete acties. Van nature ligt marketing mij goed; ik ben empathisch waardoor ik de belevingswereld van andere goed begrijp, innovatief waardoor ik out of de box marketingcampagnes kan bedenken en sociaal waardoor ik mij snel aanpas aan een nieuwe omgeving. Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie heb ik oplossing gericht leren denken – dit is in mijn ogen onmisbaar in marketing, omdat marketing voor mij niet meer is dan het oplossen van een probleem van de koper.

Werkervaring

Mei 2016 – oktober 2017 | Brood te Amsterdam | Verkoper
Bij Brood ben ik verantwoordelijk voor het verkopen van brood. Ook hier houd ik mij bezig met hoe ik het best brood aan de man breng. Zo test ik welk effect het heeft als ik de verschillende broden van positie verander. Bijvoorbeeld of de broden op ooghoogte beter verkopen en of er meer klanten binnenkomen door de deur open te zetten, zodat de heerlijke geur van net gebakken brood mensen naar binnen lokt.

Het bovenstaande voorbeeld heb ik net verzonnen, maar ik denk wel dat ik zonder enige ervaring kans heb om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Dit komt omdat een CV alleen maar dient om de aandacht te trekken van diegene die jou op een gesprek uitnodigt. Op het sollicitatiegesprek kan jij jouw softskills tonen en verder toelichten.

Ondanks dat het volgens mij niemand gelukt is om de functie Toegepast Psycholoog te creëren, betekent dit niet dat jij niet kunt doen wat je wilt doen. Ik hoop dat dit bericht je helpt om te bepalen wat je wilt doen en hoe je deze stap kunt maken.

Ciao,

Jack Corrigan

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie