(Auteur: Babette Verdult) “Sinds ik een burn-out heb, weet ik niet meer wat ik moet doen”, vertelde de man aan Milton. Milton behandelde de man voor zijn burn-out. “Wat ik wil dat je doet is iedere dag drie vissen kopen en die in je huis neerzetten”, zei Milton. “Ik zie je volgende week!”. Verbaasd liep de man op de terugweg naar zijn huis langs een dierenwinkel en kocht drie vissen. De dag daarna deed hij dit weer en na een week had de man 42 vissen in een kom op een bijzettafel naast zijn fauteuil staan.
Toen hij weer bij Milton in zijn behandelkamer zat zei hij; “Ik heb gedaan wat je gevraagd hebt en heb iedere dag drie vissen gekocht”. “Heel goed!”, antwoordde Milton, “ga zo door en ik zie je volgende week weer”. Wederom kocht de man iedere dag weer drie vissen en na een week had hij er 84. “Ik heb nu 84 vissen in een kom zitten in mijn woonkamer”, zei de man tegen Milton. “Goed bezig!”, zei Milton weer, “ga zo door en dan zie ik je volgende week”. Na een week vertelde de man dat hij nu 126 vissen in een kom op zijn bijzettafel had zitten. En wederom vertelde Milton dat hij goed werk leverde en hem volgende week zag. De week daarop had de man een zakje met 6 vissen bij zich. “En is het gelukt met de vissen?”, vroeg Milton. “Nou”, zei de man, “het zijn enorm veel vissen die ik nu in de kom in mijn woonkamer rond heb zwemmen. Het is ongezond voor de vissen om met zoveel in een kom te zwemmen. De kom is vies en ze hebben bijna geen ruimte om zich te bewegen. Bovendien is het ook ongezond voor mij. Ik wil eigenlijk helemaal niet zoveel vissen. Dus heb ik besloten ze weg te geven en ik begin bij jou.” “Uitstekend! Meneer, u bent genezen en bij deze uitbehandeld!”, zei Milton.
Milton Erickson, geboren in 1901, was een therapeut die er een nogal uitzonderlijke manier van behandelen op na hield. Miltons techniek was gebaseerd op het volgen van iemand en dan ineens een omslag maken zodat het wereldbeeld van een cliënt door elkaar geschud werd. Om iemand te kunnen volgen gebruikte Milton woorden die vaag waren. Zo kon de cliënt zich inleven in situaties en zich helemaal associëren met een gebeurtenis. In NLP is dit verwerkt in een model. Het Miltonmodel genaamd. Het miltonmodel is erop gericht om iemand te laten zoeken naar bronnen waar een cliënt zich niet bewust van is. Tevens kan dit model ervoor zorgen dat een cliënt op een andere manier naar een situatie gaat kijken. De tegenhanger van het miltonmodel in NLP is het metamodel. In dit laatste model wordt er gewerkt met het specificeren van ervaringen en gedachten. Het miltonmodel is erop gericht dat het vaag blijft en open voor interpretatie. Een leuk boek met verhalen van en over Milton H. Erikson is ‘Mijn stem gaat met je mee’.
Geïnteresseerd in het miltonmodel en NLP? Op 4 september, 9 oktober en 20 november geeft Babette Verdult een training NLP. Klik hier voor meer informatie.