0
0
0
s2sdefault

spiegel(Auteur: Babette Verdult) Rapport (spreek je uit als 'rappoor') creëren zorgt ervoor dat we vertrouwen kweken in een relatie. Ik merk het vaak in relaties met mijn vrienden. Dat ik ongeveer hetzelfde zit als een vriendin als ik in gesprek ben met haar. Je lichaamshouding spiegelen is één van de dingen die je kunt doen om in rapport te zijn met de ander (O’Connor & Seymour, 2012).

Hier bedoel ik niet imiteren mee. Rapport houdt voor mij in dat ik op dezelfde golflengte zit met de ander. In dezelfde energie. Zo ontstaat er een dans van geven en nemen. Ik merk dat ik de ander makkelijk kan volgen en betrap mezelf er vaak op dat ik de intonatie van de ander overneem. Hoe een vriendin dingen zegt bijvoorbeeld. Welke cadans zij legt in haar zinnen en waar ze haar klemtoon laat vallen. Je kunt dieper in rapport zakken. Zo nemen mensen die diep in rapport zijn niet alleen elkaars lichaamshouding over. Ook de taal die zij gebruiken, de intonatie en zelfs hun ademhaling komt overeen. Kijk eens om je heen of jij kunt zien of mensen in rapport zijn of juist niet? En maak jij gemakkelijk rapport? Ik nodig je uit om in een ontmoeting die jij hebt deze week, te ervaren hoe jij rapport maakt. Het is belangrijk dat jij je veilig voelt als je rapport maakt en gedragingen overneemt van de ander. Verder is het in sommige gevallen niet haalbaar om dingen over te nemen. Zo hoef je iemands ademhaling als hij/zij verkouden is niet over te nemen. Of als iemand aan het nagelbijten is en een zenuwachtige indruk maakt, hoef jij niet ook op je nagels te bijten. Wellicht kun je wat heen en weer bewegen of met je vingers trommelen op de tafel. Ik wens je veel plezier met het ontdekken van de dans die jij maakt als je rapport maakt!

Film over rapport:

Op 4 september, 9 oktober en 20 november geeft Babette een training NLP. Hier leert ze je interessante tools die je kunt inzetten in je (werkende) leven. Interesse? Kijk hier voor meer informatie.

O’Connor, J., & Seymour, J. (2012). NLP-gids voor optimaar functioneren Neurolinguïstisch programmeren voor beginners (7e druk). Haarlem: De Toorts.

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie