0
0
0
s2sdefault

ACT 3 klein"Dat verstand heb ik wel heel erg veel aan ... maar je moet vooral je verstand niet zo heel erg serieus nemen!", Michiel Oudega neemt deelnemers aan zijn workshop mee in de gedachtengang achter de acceptance en commitment therapy, ACT. In korte tijd maken deelnemers kennis met verschillende methodieken die in de ACT worden gebruikt. Een deelneemster beaamt na afloop: "Die belemmerende gedachte is inderdaad zo overheersend." 

 

Acceptance and commitment therapy (ACT) in je loopbaan.

Onder leiding van Michiel Oudega en Hadassa Kruithof is op 18 mei een workshop acceptance and commitment (ACT) in je loopbaan gegeven. De deelnemers waren alumni van de Hogeschool van Amsterdam, opleiding toegepaste psychologie. Zij werden aan het werk gezet om een nieuwe vorm van loopbaanbegeleiding, ACT, te leren kennen. Ze oefenden in verschillende korte werkvormen met de hoofdbestanddelen van de methodiek. En ook in deze korte workshop was het voor hen het doel: het geven van een 'boost' aan de loopbaan van de deelnemers. Na oefeningen vanuit de methodiek werden deelnemers aangemoedigd om een actie te formuleren die ze in de week erna uitvoerden. Een deelneemster verwoordde de meerwaarde van de ACT methode na afloop als volgt: "Erg nuttig, elementen van deze methode kan je denk ik toepassen in de meeste behandelingen". In de gegeven workshop van een uur kunnen deelnemers kennis maken met de methodiek, maar het is lastig om hen echt te leren werken mat ACT. Daarom geven Michiel en Hadassa ook aan: "Mocht je als toegepast psycholoog graag willen gaan werken met acceptance and commitment therapy, bekijk dan deze training die speciaal voor toegepast psychologen is ontwikkeld".

Wat is acceptance and commitment therapy (ACT)?

ACT 1 klein

Een vernieuwende vorm van loopbaanbegeleiding, gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT), biedt een coachkader om op een andere meer flexibele manier om te gaan met het leven. ACT is een coachvorm waarbij cliënten geleerd wordt een acceptatiegerichte houding aan te nemen ten opzichte van hun emoties en gedachten. In tegenstelling tot de meeste loopbaanbegeleidingsvormen waarin reflecteren centraal staat, wordt binnen ACT (Hayes e.a., 2006) mensen aangeleerd zichzelf minder te identificeren met hun gedachten, onzekerheid te accepteren, mindful aanwezig te zijn in het hier en nu en het zelf als context te ervaren waardoor signalen binnen en buiten het zelf beter kunnen worden waargenomen. Dit draagt bij aan het loslaten van de controle waardoor er meer ruimte ontstaat voor exploratie. Hiernaast worden waarden verhelderd en wordt aangeleerd te handelen vanuit deze waarden wat leidt tot binding met keuzes. Kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke zaken uiteindelijk ten koste gaat van een waardevol leven.

Wil jij meer weten over ACT? 

Wil jij ook 'acceptance and commitment therapy' in je rugzak hebben als toegepast psycholoog? Michiel Oudega en Hadassa Kruithof bieden speciaal voor toegepast psychologen een training aan in de TP Academie van toegepastpsycholoog.nl: "ACT in je loopbaan". Check hem hier

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie