0
0
0
s2sdefault

hosselen(Auteur: Roel Blok) Wanneer je psychologie studeert en je de verschillende manieren leert kennen, waarop je iemand kan beïnvloeden, ga je misschien denken dat jij zelf niet beïnvloed kan worden.
Je kent immers alle trucjes, toch? Je weet hoe de menselijke geest werkt, nietwaar?


Wanneer je mensen gedachteloos achter foute politici aan ziet lopen of voor opzichtige reclame trucjes ziet vallen denk je: ‘ Dat zou mij nooit overkomen. Daar ben ik veel te slim voor. Ik zie het aankomen en trap er niet in”. Dat denk je.

Als jij jezelf hierin herkent, dan is dit verhaal voor jou. Ik wachtte op station Weesperplein op de metro en deed mijn ding toen ik door iemand werd benaderd. Nu, als dit een medestudent was geweest was ik er niet ingetrapt. Ik herkende hun spelletjes altijd voor wat ze waren.
Maar dit was geen mede student. Dit was een klein vrouwtje met een nootbruine huidskleur en een Hijab op. Ze reikte me een flyer aan.
Ik nam de flyer aan en verwachtte een of ander goed doel. Wat ik meestal met dat soort flyers doe is doen alsof ik ze lees , zeg vervolgens dat ik geen geld heb en gooi hem weg zodra de persoon uit beeld is.

Het was een goed doel, maar niet het goede doel wat ik verwachtte. In de flyer stond het levensverhaal van de vrouw tegenover me. Armoede, isolatie, slapen op straat, altijd honger hebben. Alle narigheid wat een mens kan meemaken op A6 formaat. Terwijl ik dit las stond de vrouw verwachtingsvol voor me. Niet wetend wat ik anders moest doen gaf ik haar maar twee euro en hoopte daarmee mijn schuld af te kunnen betalen.
De vrouw liet het geld in een van haar vele zakken verdwijnen en stak haar hand weer uit. Voordat ik wist wat er gebeurde had ze de flyer weer terug gepakt en stoof ze verder naar een volgend doelwit. Ik bleef achter met de realisatie wat er net was gebeurt.
Ik was gehusseld.

Note: “ Wat deze vrouw verkeerd deed was de flyer weer terug vragen, dat was niet alleen heel onbeleefd, maar doorbrak ook nog eens een keer het geloof wat ik had. Als ze me de flyer had laten houden, dan had ik hem mee naar huis genomen en hem nog eens goed gelezen. Ik had mezelf kunnen overtuigen dat het verhaal van deze vrouw waar was. Dan was ik er niet achter gekomen dat ik gehusseld was en had ik haar misschien nog wel een keer geld gegeven. Zoals jullie zien is nazorg erg belangrijk. Laat je ‘Klant’ zich speciaal voelen.” 

Roel Blok

Geschreven door Roel Blok:
“Be the change you wish to see in the world”.
Mahatma Gandhi

Bio: Roel Blok hier, gedreven betweter die ook wel in is voor een grapje. Ik post regelmatig flauwe psychologie grappen op de Facebook van Toegepaste Psychologie en wil ondertussen de wereld veranderen. Ik interesseer me voor gedragsbeïnvloeding en Nudging en zie daar veel mogelijkheden in. Ik denk dat we als Toegepaste Psychologen een verantwoordelijkheid hebben om de wereld ten goede te beïnvloeden. Door mijn achtergrond in het theater en nu deze studie heb ik voor mijn gevoel de tools om die verandering te zijn.

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie