Op 5 februari vond het goed bezochte congres 'Die Jeugd van Tegenwoordig' plaats op Hogeschool Leiden. Dit congres voor studenten, agenten en werkveld beoogde praktische handvatten te geven voor effectieve en professionele communicatie met probleemjongeren en jeugdgroepen. Docenten Toegepaste Psychologie verzorgden een aantal van de aangeboden workshops.
De aftrap van het congres werd verzorgd door de heer ter Kuile, Directeur Justitieel Jeugdbeleid. Het officiële deel van het programma werd afgesloten door het levensverhaal van een ex-jeugd TBS-er gevolgd door een breed aanbod workshops. De organisatie van het congres was in gezamenlijke handen van Politie Holland Midden, het ministerie van Veiligheid en Justitie en Hogeschool Leiden.
Verwaarlozing in de opvoeding leidt er vaak toe dat kinderen op straat terechtkomen. Om te overleven op straat moet je laten zien dat je stoer ("scherp") bent om te voorkomen dat andere kinderen over je heen lopen. Dit kan bijvoorbeeld door andere kinderen te pakken en kleine delicten te plegen. Ook het uitdagen van volwassenen en agenten op straat hoort hierbij. Als kinderen groter worden zonder adequaat toezicht komt het vaak van kwaad tot erger. Jongeren komen steeds vaker in aanraking met Justitie en belanden uiteindelijk in een jeugdgevangenis of gesloten opvang (Jeugdzorg plus), maar de groepsdruk om jezelf ten koste van anderen te profileren door met alles en iedereen ruzie te maken blijft. Dit plaatst de politieman op straat, maar ook de hulpverlening in de JJI en gesloten opvang voor een probleem: hoe communiceer je met een jongere (of een groep jongeren) die voortdurend met jou de confrontatie aangaat?