Druk op je werk? Sociale stress? Geldzorgen? We hebben allemaal wel eens last van stress. Maar wat doet dat met je aandacht en je geheugen? Al ruim 1500 mensen hebben hun prestaties onder stress getest in het Groot Nationaal Onderzoek naar alledaagse stress. Dat is al veel, maar nog niet genoeg. Dat is al veel, maar nog niet genoeg. Vooral mannen blijven achter bij het invullen: tot nu toe is ruim tweederde van de deelnemers vrouw. Dus mannen: doe mee en laat zien hoe jullie presteren onder stress!
Van depressiviteit, traumatische stress en burnout weten we dat het invloed heeft op onze aandacht en ons geheugen, maar hoe zit dat met dagelijkse stress? In hoeverre kunnen wij ons minder goed concentreren onder invloed van dagelijkse beslommeringen? In het Groot Nationaal Onderzoek naar alledaagse stress gaan wetenschappers samen met het publiek op zoek naar het antwoord.
Iedereen kan meedoen met het onderzoek door eenmalig op de website een aantal tests te doen en vragen te beantwoorden die zijn opgesteld door wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Aan de hand van twee vragenlijsten wordt eerst gemeten hoe stressgevoelig je van nature bent en hoeveel dagelijkse stress (daily hassles) je de afgelopen twee weken hebt ondervonden. Vervolgens wordt met een aantal afwisselende tests gekeken hoe je scoort op aandacht en geheugen. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur en na afloop krijg je meteen te zien hoe je het gedaan hebt.
Anke Sambeth heeft met Silke Conen en Aimee Capello van de Universiteit Maastricht het onderzoek opgezet. Als psycholoog doet Sambeth onderzoek naar de werking van het geheugen. “We weten al veel van de effecten van heftige stress, zoals posttraumatische stress of burnout, maar naar de invloed van dagelijkse stress is eigenlijk heel weinig onderzoek gedaan. Terwijl langdurig en veel ondervinden van deze dagelijkse stress toch kan leiden tot een burnout.”
Met de resultaten hopen Sambeth, Conen en Capello niet alleen te vinden wat de invloed van dagelijkse stress is op geheugen en aandacht, maar ook of die invloed anders is bij verschillende groepen deelnemers. “Doordat we met het Groot Nationaal Onderzoek zoveel mensen bereiken, kunnen we subgroepen onderscheiden en met elkaar vergelijken. Ook meer ‘kwetsbare’ groepen, die stressgevoeliger zijn of juist een minder goed geheugen hebben, kunnen we analyseren,” aldus Sambeth. “Zo weten we bijvoorbeeld dat vrouwen gevoeliger zijn voor het krijgen van stressgerelateerde affectieve stoornissen (bv. een depressie) dan mannen maar ook dat ze een beter episodisch geheugen hebben. Door een onderscheid te maken tussen vrouwen met veel en weinig stress, kunnen we zien of dat betere geheugen opweegt tegen de stress.” Ook worden leeftijdsgroepen vergeleken om te zien hoe verschillende generaties omgaan met stress en wordt gekeken of de invloed van stress verschilt tussen mensen die in de stad wonen of op het platteland.
Doe mee met het Groot Nationaal Onderzoek:
http://www.wetenschap24.nl/gno
De resultaten worden bekend gemaakt in het voorjaar van 2013 in een speciale tv-uitzending van Labyrint.