0
0
0
s2sdefault

newspapersToegepastpsycholoog.nl helpt je om interessante, grappige en leerzame artikelen uit actuele bronnen op een rijtje te zetten. Deze keer onder andere: Swipen tegen een alcoholprobleem | Ratten kietelen in naam der wetenschap | Neurowetenschappelijke doorbraak tegen verlamming.

Swipen tegen een alcolholprobleem

Een app die probleemdrinkers spelenderwijs van hun probleem af kan helpen, dat zou nuttig zijn. Breindebaas probeert factoren die een alcoholverslaving in stand houden, te doorbreken. 10 november start een onderzoek naar de effectiviteit van de app. Het onderzoek is een samenwerking tussen de universiteit Twente, de Universiteit van Amsterdam, Saxion Hogeschool en Tactus verslavingszorg. Lees hier meer over de samenwerking op uva.nl.

Een rat kietelen in naam der wetenschap

Een giechelende rat gaat ons leren hoe kietelen werkt. In een fascinerend onderzoek proberen hoogleraar Michael Brecht en zijn student Shimpei Ishiyama er achter te komen wat het nut van kietelen is. Zij denken dat sociale dieren er hun vriendschapsbanden mee verstevigen. Nooit geweten dat ratten kunnen lachen.. Jij? Lees hier meer over het onderzoek in de volkskrant

Verlamde aap loopt weer door 'hersenprothese'

Een opwindende en hoopgevende doorbraak in de neurowetenschappen: voor het eerst is het gelukt een gedeeltelijk verlamde aap weer normaal te laten lopen met behulp van een hersenprothese. Er is een zender in de hersenen geplant die loopsignalen opvangt, en draadloos verstuurt naar zijn poot. De eerste menselijke patiënten worden al betrokken bij vervolgonderzoek. Hoofdonderzoeker Grégoire Courtine legt in het onderstaande filmpje uit hoe hij het heeft aangepakt: 

Lees hier het artikel van de Volkskrant voor meer informatie over deze fascinerende doorbraak. Hier is het artikel in Nature waar naar verwezen wordt.  

Meer nieuws:

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie