0
0
0
s2sdefault

nieuws met theeToegepastpsycholoog.nl helpt je om interessante, grappige en leerzame artikelen uit actuele bronnen op een rijtje te zetten. Deze keer onder andere: Eureka moment is niet gekoppeld aan leeftijd | Lengte van dag beïnvloedt gemoedstoestand | Positief schoolklimaat verbetert academische prestaties | Topscheidsrechters voorspellen overtredingen | Muziektherapie vermindert depressie bij kinderen. 

Grootse ontdekking kan gedaan worden op elke leeftijd.

De kans dat een startende onderzoeker in het begin van zijn carrière een Eureka moment beleeft, is – zolang hij productief blijft – net zo groot als de kans dat hij dat op het einde van zijn carrière doet. Tot die verrassende ontdekking komen onderzoekers onder leiding van Albert-​​​​László Barabási het blad Science. De onderzoekers bestudeerden de publicaties van meer dan 10.000 wetenschappers in zeven verschillende onderzoeksgebieden: van natuur- tot scheikunde en van economie tot cognitieve wetenschappen. Lees het gehele artikel van Scientias hier. Het onderzoek waar naar verwezen wordt is hier te vinden

Positief klimaat op school zorgt voor betere leerprestaties.

Een positief schoolklimaat draagt bij aan academische prestaties en kan uitkomsten van studenten met een lage socio-economische achtergrond verbeteren. Dit beweert een nieuwe studie uitgevoer door Berkowitz. Hier is het gehele artikel, met interview met een auteur te lezen (Engelstalig). 

Topscheidsrechters kunnen voorspellen waar een overtreding gemaakt wordt.

Onderzoeker Werner Helsen, van de Universiteit van Leuven, zegt dat de bekwaamheid van topscheidsrechters kan liggen aan de manier van kijken naar de sport. In de studie werden topscheidsrechters vergeleken met amatuerscheidsrechters. Topscheidsrechters hadden meer de neiging om contact zones tussen spelers te voorspellen, en vervolgens te bekijken. Dit draagt bij aan de grotere nauwkeurigheid van de topscheidsrechters in de beslissingen die zij nemen. Het onderzoek is hier te vinden. Het artikel van de Guardian (Engelstalig) is hier te vinden.  

Hoe lang een dag is, heeft veel invloed op je mentale toestand.

Het is niet gek dat veel mensen last hebben van een winterdip. De hoeveelheid tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang heeft namelijk een grote invloed op jouw geestelijke toestand. Opvallend aan het nieuwe onderzoek van psycholoog Mark Beecher van de Brigham Young Universiteit is dat de hoeveelheid daglicht de enige factor is die onze gemoedstoestand kan veranderen. “Je denkt misschien dat mensen vaker down zijn als het regent of bewolkt is, maar gek genoeg heeft dit weinig invloed”, zegt Beecher. “In onze dataset komt één oorzaak naar voren: de hoeveelheid tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang.” Lees het hele artikel van scientias.nl hier. Het onderzoek is hier te vinden

Muziektherapie vermindert depressie bij kinderen en adolescenten.

Door onderzoekers van de Bournemouth University en de Queen's University uit Belfast is gevonden dat muziektherapie depressie vermindert bij kinderen en adolescenten met gedrags- en emotionele problemen. Zij vonden dat deze doelgroep (8 tot 16 jaar oud), na deelnemen aan muziektherapie, significant toegenomen zelfvertrouwen kregen, en significant minder depressieklachten. Dit werd vergeleken met een controlegroep die behandeld werden zonder muziektherapie. Lees het hele nieuwsartikel van medicalnewstoday.com hier (Engelstalig). Voor het onderzoek klik je hier.

Meer nieuws:

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie