Er wordt flink wat gepubliceerd over psychologie op verschillende nieuwssites. Toegepastpsycholoog.nl helpt je om interessante, grappige en leerzame artikelen uit actuele bronnen op een rijtje te zetten. Deze keer onder andere: het maandelijks veranderende brein van vrouwen, waarom je moet sporten als je iets beter wilt onthouden, wat een geeuw over je intelligentie zegt, en waarom moderne jongeren minder snel tussen de lakens duiken.
Brein van vrouwen verandert elke maand
Wanneer de hoeveelheid oestrogeen in voorbereiding op de ovulatie toeneemt, neemt ook het volume van de hippocampus toe. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat zelfs het brein van volwassen mensen door de tijd heen kan veranderen. Maar nieuw onderzoek van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences toont nu aan dat het volwassen brein niet alleen op lange termijn veranderingen kan ondergaan, maar dat zelfs elke maand kan doen. Lees hier meer over dit onderwerp.
Aandacht voor psychische zorg cruciaal in conflictgebieden
Zorg voor mensen met psychische problematiek is van groot belang in conflictgebieden als Burundi en Afghanistan. Ook met weinig middelen is dat mogelijk, maar lokale ideeën over psychische problemen en behandeling moeten daarbij leidend zijn. Dat stelt antropoloog en psychiater Pieter Ventevogel in het proefschrift waarop hij vrijdag 14 oktober promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Lees hier meer over zijn bevindingen.
Zweten voorkomt vergeten
Proefpersonen die na een stevige geheugentaak gingen sporten, kenden de leerstof twee dagen later beter dan degenen die niet sportten. Maar het werkt alleen als je het sporten vier uur uitstelt. Goed om rekening mee te houden, als je tentamens er aan komen. Lees hier het volledige artikel van kennislink. Of ga direct naar het onderzoek.
Bewezen: Vegetariërs zijn intelligenter!
Opgelet! Recent onderzoek bewijst dat mensen met een hogere intelligentie meer kans hebben om vegetariër te worden. Child Development in Groot-Brittanië deed onderzoek naar de intelligentie van volwassenen. Ze maakten daarbij gebruik van verschillende cognitieve testen op het niveau van drie verschillende leeftijden uit de jeugd. Lees hier het nieuwsbericht. Het gehele onderzoek is hier te vinden.
Hoelang je geeuwt onthult hoe slim je bent
De volgende keer dat je een geeuw voelt opkomen, mag je de etiquetteregels in de wind slaan. Hoe langer je geeuwt, hoe slimmer je bent, aldus biologen. Amerikaanse wetenschappers ontdekten een verrassende band tussen hoelang zoogdieren geeuwen en de grootte en complexiteit van hun brein. Lees hier het nieuwsbericht van HLN.be.
15 dingen die je gelukkiger maken, volgens de wetenschap
Kleine herfstblues? De wetenschap schiet te hulp. Lifehack verzamelde 15 kleine, simpele dingen waarvan onderzoekers hebben aangetoond dat ze je gelukkiger maken, van koffie drinken tot droevige muziek luisteren. Het enige wat jij nog moet doen is eruit pikken waar jij zin in hebt. Check de 15 tips hier. Dit is het onderzoek waar de tips uit zijn gedestilleerd.
Migranten op leeftijd veel vaker dement dan Nederlandse ouderen
Ouderen uit Marokko en Turkije en Surinaamse ouderen met een Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlandse leeftijdsgenoten. Ook hebben zij veel vaker last van milde cognitieve beperkingen. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die 29 september promoveert bij de Universiteit van Amsterdam. Lees hier meer over het promotieonderzoek van Özgül Uysal-Bozkir.
Belonen kan averechts werken
Een interessante blog van Johan de Wilde over het toepassen van beloningen in het kleuteronderwijs. Geef een kleuter een opzichtig certificaat voor een tekening van dertien in een dozijn en hij verliest zijn interesse in tekenen. De kans dat hij de volgende keer spontaan naar de kleurpotloden grijpt, is kleiner dan wanneer hij geen beloning had gekregen. Je zal nog maar eens met de beste bedoelingen een trofee maken. Lees hier de rest van de blog.
Waarom hebben jongeren minder seks?
De moderne jongere duikt veel minder snel tussen de lakens dan jongvolwassenen vroeger deden. En dat terwijl het maatschappelijke klimaat losser is dan ooit. Hoe valt dit te verklaren? Hoe jonger hoe hitsiger, ja toch? Als we op sommige verhalen in de media en aan menig koffietafel afgaan, lijken de jongeren van tegenwoordig echte seksbeesten. Maar ouderen die hen veroordelen moeten zich misschien even achter de oren krabben. In werkelijkheid gaat de moderne jongere veel minder snel van bil dan de generaties jongvolwassenen vóór hem. Lees hier het uitgebreide artikel op kennislink.
Wachtlijst psychische hulp kan gevaarlijk zijn voor patiënt
Bijna iedereen die hulp zoekt in de geestelijke gezondheidszorg komt op een wekenlange wachtlijst terecht. GGZ Nederland luidt de noodklok. Hierdoor kunnen kinderen en volwassenen onnodig in crisissituaties belanden. Lees hier het nieuwsartikel van het AD.