(Auteur: Yrenee Koen) ‘Een organisatie of individu op gang helpen of juist helpen optimaliseren. Ik ben iemand die er vanuit gaat dat mensen vaak meer kunnen dan zij zelf denken, maar soms een duwtje in de rug nodig hebben. Ik vind het belangrijk dat mensen de mogelijkheid hebben om het beste uit zichzelf te halen en wil hier graag in helpen.’
Dit is een quote die volledig bij mij past. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen talent heeft, maar nog niet iedereen zijn talent gevonden heeft. Wat is het toch zonde als mensen niet het maximale uit zichzelf halen, alleen doordat zij niet weten waartoe zij eigenlijk zelf in staat zijn. Wie bovenstaande quote heeft geschreven? Dat ben ik zelf geweest, sinds het eerste jaar van mijn opleiding Toegepaste Psychologie was dit de tekst waar ik mijn LinkedIn-pagina mee begon. Pas in mijn laatste jaar besefte ik dat wat ik hierboven probeerde te omschrijven ook wel talentontwikkeling wordt genoemd.
Ik ben begonnen met de studie Psychologie aan de universiteit. Het menselijk gedrag vond ik altijd ontzettend interessant, dus er was voor mij geen logischere keuze dan na het vwo richting de universitaire opleiding Psychologie te gaan. Waar ik achter kwam is dat de meeste studenten van deze opleiding richting gezondheidszorg en/of hulpverlening wilden. De opleiding was mij veel te klinisch en teveel gericht op problemen en uitzonderingen. Ik bleef mijzelf maar afvragen wat dan ‘normaal’ menselijk gedrag is. Toen ik verder zocht besefte ik mij dat de studie Toegepaste Psychologie op het hbo veel beter bij mijn interesse paste. Kennis krijgen van het menselijk gedrag en dit gedrag leren observeren, bestuderen, beoordelen en beïnvloeden was helemaal mijn ding! Daar moest ik heen.
Helaas werd ik uitgeloot en heb ik nog een jaar Personeel en Arbeid gedaan op het hbo. Ik heb mijn propedeuse gehaald en ben toen als nog overgestapt naar het eerste jaar van Toegepaste Psychologie. Eindelijk! Om mijzelf meer uitdaging te geven wist ik vanaf het eerste moment dat ik in het tweede jaar wilde instromen bij het Honours Talentprogramma. Dit is een excellentieprogramma voor studenten die meer uit hun studie willen halen. Ik kreeg hier volledig de vrije hand om opdrachten te zoeken en uit te voeren, opdrachten waar ik een betere toegepast psycholoog van zou worden.
Van de drie specialisaties die ik in mijn derde studiejaar kon kiezen, gezondheids-, jeugd- of arbeids- en organisatiepsychologie, wist ik direct dat de laatste keuze het beste bij mij zou passen. Ik wist echter nog niet goed waarom. Iedereen om mij heen begon zich langzaam te specialiseren. Een vriend van mij stortte zich volop in de sportpsychologie, een ander specialiseerde zich in mindfullness, veel studenten wisten precies dat ze met jeugd wilden werken en een andere klasgenoot wist inmiddels ontzettend veel over ziekteverzuim preventie. En ik? Ik deed van alles en was ontzettend actief, maar het leek bij lange na niet op een richting. Ik deed vrijwilligerswerk voor Meldpunt Discriminatie, ik participeerde in de Medezeggenschapsraad van de Hanzehogeschool Groningen, ik vond trainingen geven erg leuk en het maakte me niet uit wat het onderwerp was, ik was studentcoach voor eerstejaars studenten, ik begeleidde scholieren bij hun profielwerkstuk en ga zo maar door.
Bij het Honours werd mij vaak gevraagd wat mijn passie was en wat mij straks als afgestudeerde zou onderscheiden als Toegepast Psycholoog. Dit vond ik de twee moeilijkste vragen en het frustreerde mij enorm dat ik dit niet kon beantwoorden. Ik weet van alles een beetje, maar toch ook net niet genoeg om gespecialiseerd te zijn. Wat moet ik daar nou mee? Pas in mijn laatste jaar, tijdens het schrijven van mijn scriptie, kreeg ik de boel op een rijtje. Ineens zag ik het, ik ga wél een bepaalde richting op! Een docent wees mij erop dat alles wat ik deed een bepaalde maatschappelijke betrokkenheid liet zien. Ik was zo zoekende naar mijn eigen richting, dat ik niet doorhad dat ik anderen help bij het vinden van hun richting!
Als je mij nu vraagt wat mijn passie is dan kan ik met volle overtuiging zeggen dat ik ontzettend veel energie krijg van mensen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling door hun positieve eigenschappen te versterken en hun talenten centraal te stellen. Wat mij onderscheid als Toegepast Psycholoog? Ik ben niet gespecialiseerd in een bepaalde richting, ik help anderen bij het vinden van hun richting. Wat mij kenmerkt is een zakelijke persoonlijkheid, met oog en aandacht voor de mens. Ik analyseer graag eerst een situatie om al haar elementen goed te kunnen begrijpen. Hierbij stel ik kritische vragen om de kern ergens uit te kunnen halen. Door goed te luisteren en nieuwsgierig te blijven heb ik snel zicht op een situatie en de onderlinge verbanden van haar elementen. Met dit inzicht en het stellen van de juiste vragen kan ik anderen helpen om hun gedachten goed onder woorden te brengen en met andere ogen naar zichzelf te laten kijken.
Inmiddels ben ik mijn eigen bedrijf Talent College begonnen en ben ik actief lid bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie. Ik heb mijn richting gevonden en ik wens anderen veel plezier in deze zoektocht! Mocht ik je hierbij kunnen helpen, dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen.
www.talentcollege.nl – Blink uit in wie je bent