0
0
0
s2sdefault

(Auteurs: Henriette Martens/ Koen Coopmans) Doorstuderen aan de Universiteit Leiden. In deze serie komen afgestudeerde studenten Toegepaste Psychologie aan het woord. Wat zijn zij na hun afstuderen aan het HBO gaan doen? Uit onderzoek onder afgestudeerd toegepast psychologen blijkt dat 20% van hen doorstudeert. In dit artikel vertelt Koen Coopmans van hogeschool Leiden over zijn keuze voor de master Economic and Consumer Psychology aan de Universiteit Leiden en de verschillen met Toegepaste Psychologie. Koen zit nu in de eindfase van deze Master.

Koen: ‘Ik merk in de master dat ik veel heb aan TP. Ik heb vooral veel aan de vaardigheden die ik geleerd heb tijdens de opleiding. Je kunt hierbij denken aan het presenteren en praktisch denken. Ik merk vooral nu in mijn master dat ik een mind-set heb ontwikkeld die denkt vanuit een realistisch werkveld. Zeker ten opzichte van bachelor studenten van de universiteit. Ik merk dat ik bij een opdracht voor een echte opdrachtgever beter mee kan denken en snap wat wel en niet mogelijk is. Naast de studie merk ik in het dagelijks leven dat ik door TP veel meer zelfinzicht heb gekregen door het vele reflecteren. Hierdoor weet ik waar ik goed in ben, waar ik minder goed in ben, en hoe ik dit moet aangeven.

Wat biedt de master jou?
‘De Master biedt de theoretische verdieping die ik op het HBO toch wel gemist heb. Ik krijg, zeker in het specifieke vakgebied van psychologische marketing, veel (recente) theorieën die ik kan gebruiken in het werkveld.
Heeft hij een beeld heeft van de ideale baan? Koen: ‘Mijn droombaan is bij een grote multinational brand manager worden, waarmee je verantwoordelijk bent voor de marketing van een bepaald groot merk. Ik ga nu ook proberen om een traineeship te krijgen bij Unilever op de marketing, waar ik nu ook al stage loop. Jezelf presenteren en realistisch denken heeft vanuit TP veel te maken met de baan die ik ga doen en de theoretische verdieping van mijn Master verrijkt me daar dan nog verder in’.

Welke tip heb jij voor studenten die binnenkort afstuderen als toegepast psycholoog?
‘Probeer een stage te doen in het werkveld waar je later wilt werken. Ik weet wel dat de baankansen niet geweldig zijn, maar ik heb wel het idee dat als je bij een organisatie stage loopt ze zien hoe goed een TP-er is. Dan zullen ze je daarna misschien wel aannemen’.
Koen is tijdens de studie toegepaste psychologie een tijd lid geweest van de Opleidingscommissie (OC). Wat heeft hij hier aan gehad? Koen: ‘Hier heb ik geleerd dat je meer moet dan je reguliere opleiding. Het is voor mij een opstap geweest om meer extra curriculair te doen. In de OC heb ik geleerd dat je echt iets kan doen als je iets wil veranderen. Iedereen kan heel veel, maar je moet wel zorgen dat je gehoord wordt en de mogelijkheid zelf creëren om het te doen’.

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie