0
0
0
s2sdefault

Hoi allemaal! Mijn naam is Frederique Jongenelen. Ik ben een tweedejaars student Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam en sinds begin november loop ik stage bij het alumniteam. Voor mijn stage ben ik een onderzoek gestart naar de binding tussen de studie en haar alumni. Waar ligt bijvoorbeeld jullie motivatie om met de studie verbonden te blijven? Wie weet ontstaat er wel een heel nuttig netwerk voor beide partijen!

Om de verbondenheid tussen jullie een beetje aan te wakkeren ben ik met het idee gekomen om eens in de drie weken 'Een kijkje in het 'Toegepaste Psychologie leventje' van ...' te plaatsen. De geïnterviewde alumnus zal vertellen over zijn/haar ervaringen met de studie, wat hij/zij nu aan het doen is en hoe hij/zij dat bereikt heeft. Buiten dat het ontzettend leuk is om te lezen welk pad een mede alumnus heeft belopen na zijn/haar studie, kan het misschien ook inspirerend zijn!

De eerste aan wie ik jullie graag wil voorstellen is Yentl Sarfaty. Yentl is een alumna van de studie Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam, die gespecialiseerd is in het werkveld ‘Arbeid & Organisatie’. Om een betere indruk te krijgen van hoe zij de studie zelf heeft ervaren en om er achter te komen hoe zij nu, als toegepast psycholoog zijnde, in het leven staat, hebben wij haar een paar vragen gesteld!

1. Hoe is de studie Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam je bevallen?

Heel erg goed. Ik kan wel zeggen dat ik volledig mijn passie tijdens de studie heb gevonden. Als jong meisje was ik al geïnteresseerd in anderen. Niets was mij te gek. In groep 8 voerde ik al wel eens gesprekjes met klasgenootjes die niet lekker in hun vel zaten. Het is heel fijn dat als je iets al graag van nature doet, je hier vanuit mag werken en nog meer handvatten krijgt aangereikt. Je werkt dan vanuit je drijfveer en die energie is zo fijn!

2. Wat vond je het leukst aan de studie Toegepaste Psychologie?

Het allerleukste vond ik mijn derdejaarsstage en de minor psychologie van studiekeuze en loopbaanbegeleiding. In mijn derde jaar heb ik echt mijn passie gevonden, het coachen en trainen van mensen die vastlopen en/of meer uit hun (werk)leven willen halen. Mijn derdejaarsstage heb ik gelopen bij Van Ede & Partners. Een outplacementbureau voor hoogopgeleiden. Ook kwam ik toen in aanraking met het loopbaanbureau waar ik nu voor werk, Blik-Opener. Ik vond het super om het geleerde in de praktijk te brengen en mij te laten inspireren door de mensen om mij heen. De minor bevestigde nog meer wat ik al in de praktijk had gezien en gaven mij nog meer handvatten op het werk. Ik kon mijn studieboeken meenemen naar mijn werk en vervolgens mijn ervaring meenemen naar school. Ontzettend leuk!

3. Wat vond je minder leuk aan de studie Toegepaste Psychologie?

Natuurlijk zijn er vakken die je minder liggen en was het reflecteren op jezelf niet altijd een leuke bezigheid. Uiteindelijk maakt dit je wel een bewuster mens, en weten wat je niet leuk vindt is een voorwaarde voor het weten van wat je wel leuk vindt ;).

4. Hoe was het om werk te vinden na je studie?

Vanuit mijn stage ben ik blijven werken bij Blik-Opener. Ik ben beginnend zelfstandig ondernemer. Ik hoop op nog veel meer plekken te gaan werken. Zo ben ik nu bezig om mezelf te ontwikkelen op het gebied van sportpsychologie en zou ik ook bij sportclubs aan het werk willen.
 
5. Ben je werkzaam in de branche van Toegepaste Psychologie?

Ja, ik werk als zelfstandig toegepast psycholoog bij Blik-Opener. Een loopbaanbureau voor young professionals. Wij bieden coachcafés, loopbaantrajecten en in-company workshops. Ik help mee met het verder ontwikkelen van hetgeen wij bieden tijdens de trajecten en workshops, ik ben betrokken bij de uitvoering en voer dus ook coachgesprekken en sta voor de groep. Heel leuk! Onze missie is het aanboren van latent talent.

6. Heb je nog wijze woorden voor de andere (toekomstige) alumni?

Het klinkt cliché, maar ik denk dat het volgen van je hart in deze maatschappij een hele belangrijke is. We zijn geneigd zo in ons hoofd te zitten en door te razen, dat we voorbij kunnen lopen aan onszelf. Even echt ademen en bezien waar jij echt blij van wordt, is denk ik belangrijk. Wat ik op het werk vaak tegenkom, is dat mensen niet weten waar ze blij van worden. Eigenlijk zit dit al in de kleine dingen, maar zijn we ons hier niet bewust van. Ga maar eens de gesprekken na die je hebt gevoerd, of de boeken die je hebt gelezen, degene die je bewondert, hetgeen je vaak in je vrije tijd doet. Hierin bevinden zich allemaal componenten waar jij blij van wordt. Het zit allemaal in je, maar velen staan er te weinig bij stil. En als je het hebt gevonden, hetgeen waar jij zo blij van wordt, deel dit met anderen en maak er werk van. Praat vanuit je passie!

7. Heb je nog een gouden tip voor de opleiding zelf?

Ik denk dat het heel erg leuk en interessant kan zijn als de opleiding meer gaat samenwerken met externe partijen. Hiermee bedoel ik dat ze af en toe van buitenaf een workshop aan de studenten aanbieden. Workshops die aansluiten bij de lesstof en op de behoeften die er onder mensen in de maatschappij spelen. Hierdoor krijgen de studenten meerdere richtingen aangeboden binnen hun werkveld en komen ze tevens in contact met mensen die hen kunnen inspireren. Mindfulness is bijvoorbeeld heel erg in. Het zou leuk zijn als de studenten hier een workshop in kunnen krijgen. Een optie om keuzevakken te volgen die aansluiten op de werkvelden bijvoorbeeld. Zo wordt ieder ondernemer van de eigen studieloopbaan. In een maatschappij waarin ieder steeds meer onderscheidend moet zijn, is dit denk ik een leuke manier om te beginnen met ondernemen.

Op dit moment volg ik na mijn afstuderen een extra minor, sportpsychologie. Door mijn scriptie ben ik geïnspireerd in het concept ‘prestatiemaatschappij’. De werknemer is eigenlijk steeds meer een topsporter geworden. Ik vind het leuk om vanuit de sport kant de werknemer te bekijken, maar ook om als toegepast psycholoog in een sportsetting te gaan werken. Ik denk dat het leuk en interessant kan zijn als deze minoren, die worden aangeboden binnen de opleiding, ook als post hbo-minoren worden aangeboden. Nu wordt bijvoorbeeld de minor positive psychology aangeboden. Ik denk dat vele alumni dit ook interessant vinden.

Ben jij ook een alumnus van de studie Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam en mocht jij het ook leuk vinden om je verhaal te delen en zo inspiratie te bieden aan je mede alumni? Stuur mij dan een berichtje!
 

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie