0
0
0
s2sdefault

In gesprek met Bauke Wolters, senior consultant in een serie over de toegevoegde waarde van toegepast psychologen op de arbeidsmarkt. ‘Mijn vrouw studeerde toegepaste psychologie: ik heb veel meegekeken tijdens haar studie. In mijn rol als headhunter heb ik regelmatig contact met psychologen. Met name daar waar het gaat om wetenschappelijke onderbouwing van keuzen wordt vaak gebruik gemaakt van assessmentorganisaties,’ aldus Bauke Wolters. Hij sprak tijdens een bijeenkomst voor alumni toegepaste psychologie, enige tijd geleden. 

Doel van zijn bijdrage was vooral “Hoe kun je als toegepast psycholoog aan jouw gesprekspartner het belang van toegepast psychologen laten zien?” Reden voor ons om hem te interviewen. Bauke Wolters is werkzaam als Senior Consultant bij de organisatie “Van de Groep & Olsthoorn”. Hij houdt zich met name bezig met werving & selectie van management en directie in de industrie.

Wat is jouw visie op de rol van Toegepast psychologen?
Wolters: ‘Ik merk dat in de praktijk door psychologen veel aandacht wordt besteed aan omvangrijke en “zware” tests, die wetenschappelijk onderbouwd zijn. De kosten van dergelijke tests kunnen dan ook oplopen tot 2.000 Euro. Ik krijg de indruk dat toegepast psychologen meer belang hechten aan tests die meer specifiek ingaan op vragen van opdrachtgever en cliënt en zich meer richten op de praktische vraag.’

Welk advies zou je willen geven aan toegepast psychologen?
‘Ten aanzien van meer algemene professionele vaardigheden’, aldus Wolters: ‘Je moet staan voor je vak. Het lastige hierin is, dat je zelf het product bent dat je te bieden hebt. Dat betekent dat je jezelf goed moet kennen. Het is van belang dat je dus ook  jouw “plekje” ontdekt. Zorg dat je er achter komt wat bij jou past, waar je goed in bent. Onderzoek dat ook actief en stap op mensen af. Claim daarmee ook jouw plek. Als je onderzoek doet, beperk jouw middelen, zorg voor een helder advies, een bondig resultaat.

Ik merk dat toegepast psychologen de instrumenten en vaardigheden hebben meegekregen om bijvoorbeeld in een assessment meer specifiek te reageren op vragen van opdrachtgevers en dat het vaak mogelijk is om resultaten goed te objectiveren en de investering in geld en tijd terug te brengen. Naar mijn mening ligt hier een belangrijke uitdaging voor toegepast psychologen. Door specifieker te zijn kan je met minder middelen een beter antwoord geven op een vraag, terwijl je de resultaten wel kunt objectiveren.’
 

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie