Armoede heeft veel met psychologie te maken. We weten uit onderzoek dat armoede psychologische gevolgen kan hebben die ook weer leiden tot bepaalde gedragingen waardoor het moeilijker wordt om uit de armoede te komen. Denk aan stress en het ervaren van negatieve emoties. Mensen in de situatie van armoede focussen mensen zich meer op de korte termijn (overleven) dan op de lange termijn. En, ze hebben aantoonbaar minder denkkracht in de periode van armoede.
De psychologie kan ook bijdragen aan effectieve schuldhulpverlening. Indien je langdurige gedragsverandering wilt bewerkstelligen is het belangrijk om meer te bieden dan alleen budgetcursussen. Denk dan bijvoorbeeld aan het inzetten van motiverende gespreksvoering of oplossingsgericht coachen.
In het radioprogramma Amsterdam Leeft! gaan Maaike Vonk en Paul van de Water op deze onderwerpen in met Roeland Geuns (lector Armoede en Participatie, HvA), Hanneke Goosen (docente Toegepaste Psychologie, HvA) en Michiel Wetzer (SP, stadsdeel Centrum Amsterdam).
Te beluisteren via: https://soundcloud.com/maatschappij-en-recht/amsterdam-leeft-armoedebestrijding