0
0
0
s2sdefault

(Auteur: Carina Wiekens) Inmiddels zijn vele koplopers in Drenthe initiatieven gestart om de energietransitie een stapje verder te helpen. Maar hoe krijgen we de rest van de inwoners van Drenthe ook mee? Met behulp van de Provincie Drenthe en Enexis voeren onderzoekers van het Kenniscentrum Energie van de Hanzehogeschool Groningen een experiment uit waarin mensen die nu nog niet actief meedoen, gevraagd worden hun bijdrage aan de transitie te leveren.

Wat doen we?
Studenten van de Hanzehogeschool trekken een buurt in waar bewoners nog niet aan opwekking of besparing doen en bellen bij mensen aan om te vragen of ze mee willen doen met een activiteit. De activiteit houdt in dat bewoners om en om een koffertje in bruikleen krijgen. In het koffertje zitten energiestekkers en een logboekje. Met de energiestekkers kunnen ze meten wat verschillende apparaten, waaronder de vriezer, droger en stofzuiger, in hun woning precies verbruiken. Het verbruik noteren ze in het logboek, waarna het gehele koffertje naar de buren gaat die op hun beurt de stekkers en het logboek gebruiken. Als het koffertje de hele buurt door is geweest, organiseert de Hanzehogeschool een buurtbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst worden de bevindingen besproken.

Waarom doen we dit?
Uiteraard kan het interessant zijn om te weten waar de elektriciteit in huis verbruikt wordt. Bewoners zullen erachter komen dat dit niet alleen opgaat voor de apparaten die we actief gebruiken; ook ‘sluipverbruik’ door apparaten die op stand-by staan en opladers die altijd in het stopcontact steken wordt op deze manier zichtbaar. Wellicht is het echter nog interessanter om eens te vergelijken wat verschillende apparaten van dezelfde soort nu precies verbruiken: Hoeveel verbruikt een 15 jaar oude vriezer en hoeveel verbruikt een nieuwe? Verbruikt een apparaat met het label A+++ nu echt zoveel minder? En wat betekent dit bijvoorbeeld op jaarbasis? Doordat de energiestekkers de gehele buurt doorgaan, kunnen we dergelijke vergelijkingen maken. Tijdens de buurtbijeenkomst bespreken we de resultaten en behandelen we vragen als: “Is het (financieel) de moeite waard om mijn oude apparaten te vervangen?”

Waar hopen we op?
Uiteindelijk hopen we dat mensen de smaak te pakken krijgen en gaan nadenken over duurzame energie en energiebesparing. Door samen met buurtgenoten deze energiebesparende activiteit uit te voeren, verwachten we dat eenmaal gevonden enthousiasme gemakkelijker omgezet wordt in actie: ‘Als de buurman ook meedoet, dan is het simpelweg leuker’. Tijdens de buurtbijeenkomst zal een medewerker van Buurkracht aanwezig zijn. Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V, de netbeheerder in deze regio. Buurkracht ondersteunt buurten gratis met het ontplooien van duurzame initiatieven en met energiebesparing. Mocht ons experiment een succes zijn, dan kunnen geënthousiasmeerde bewoners zich, indien ze dat willen, aansluiten bij Buurkracht. Buurkracht helpt hen vervolgens verder op weg. Op deze manier hopen we de Drentse energietransitie stapje voor stapje verder te brengen.

Wanneer weten we of het werkt?
De experimenten starten we in drie buurten. Voor de zomervakantie dit jaar worden deze buurten benaderd. De resultaten verwachten we in september te kunnen verwerken en in oktober naar buiten te brengen. Uiteraard komt er een verslag, inclusief een samenvatting van de resultaten op de DIT-website!

Meer informatie kunt u inwinnen bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Carina Wiekens, hoofdonderzoeker “Energie & Gedrag” bij de Hanzehogeschool Groningen)
 

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie