0
0
0
s2sdefault

Young Society is een gewilde organisatie voor Toegepast Psychologen als het gaat om stage of afstuderen. Op dit moment lopen er vier stagiairs  en vijf afstudeerders van Toegepaste Psychologie rond. Wat doet Young Society? En wat doen de Toegepast Psychologen er? Een gesprek met directeur en oprichter Amber Kaspersma.

Kaspersma: ‘Young Society wil jongeren betrekken bij de maatschappij om hen heen.  Onze kracht is Peer Education: er wordt dóór jongeren vóór jongeren gewerkt. Een jongere neemt sneller iets aan van een andere jongere dan van een ouder persoon. Bovendien zijn onze jongeren meer op de hoogte van wat er speelt binnen hun eigen doelgroep en ook hoe die met elkaar communiceert. De ontwikkeling op dit gebied gaat ontzettend snel. Onze jongeren doen van nature mee met deze ontwikkelingen. We zijn eigenlijk een leer werk bedrijf omdat we uit alleen maar vrijwilligers en stagiairs bestaan’.

Op welke vragen uit de maatschappij willen jullie inspelen?
Kaspersma: ‘Vooral op de participatiemaatschappij en op actuele zaken, zoals cyberpesten, of de concrete vraag wat je wel en niet op facebook zet. Wij kunnen niet alles oplossen, maar we kunnen wel een behoeftenonderzoek doen en dan bijvoorbeeld een bijeenkomst organiseren over budgetteren, of over seksualiteit. Onze organisatie is geen hulpverlenende instantie, maar we coachen jongeren wel. Daarbij kiezen we een andere insteek dan de hulpverleners: vanuit een gelijkwaardige relatie. Dat kan heel ontroerend zijn, want we zeggen niet dat we weten hoe het moet, maar kunnen de jongeren wel een spiegel voorhouden.

Wat is de toegevoegde waarde van de vele studenten Toegepaste Psychologie bij Young Society?
‘Toegepast Psychologen worden tijdens de opleiding goed geschoold op het in elkaar zetten en geven van een training’, aldus Kaspersma. Dat is een mooie basis en die vullen ze bij ons aan met de ontwikkeling van een stukje leiderschap. Wat is een goede training en hoe geef je die in de praktijk? Daar zijn in elk geval de studenten Toegepaste Psychologie, die we hier zien sterk in. Ik vind het altijd jammer dat ze na een half jaar (de lengte van stage of afstuderen red.) wegmoeten.

Jullie heetten eerst De Slinger Jongeren. Waarom een andere naam?
Kaspersma: ‘De Slinger Jongeren is in 2002 ontstaan vanuit een platform dat na de moord op Theo van Gogh de maatschappelijke discussie wilde stimuleren: De Publieke Zaak’. Vanuit De Publieke Zaak  zijn allerlei programma’s opgericht. Een ervan was de Slinger Jongeren. Kaspersma: ‘De Slinger Jongeren was een gevestigde naam, maar als je je naam telkens moet uitleggen, dan betekent dit dat het niet aanspreekt. Vandaar dat ik onder de naam Young Society verder ben gegaan.

Hebt u een advies voor toekomstig Toegepast Psychologen op de arbeidsmarkt?
‘Ik zou zeggen: ga vooral ervaring opdoen’, aldus Kaspersma. ‘Vrijwillig of  betaald, want praktijkervaring is goud waard. Dat heb ik zelf ook gedaan’.

Voor meer informatie:
www.youngsociety.nl

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie