0
0
0
s2sdefault

In gesprek met Frits en Mauris Opdam, elk oprichter van een bedrijf gericht op training, coaching en arbeidsbemiddeling, ieder met zijn eigen specialisering. - De economie trekt aan, maar de banen liggen nog niet voor het oprapen voor Toegepast Psychologen. Hoe word je zichtbaar, of sterker nog: hoe val je op? Frits en Mauris Opdam ontwikkelden hiervoor een eendaagse training ‘Activ!’  die zij onder anderen aan Toegepast Psychologen geven.  Frits en Mauris zijn vader en zoon, beiden met een eigen bedrijf op het gebied van trainen en coachen. Mauris is afgestudeerd Toegepast Psycholoog aan de Hogeschool Leiden.

‘We leren afgestudeerden, of bijna afgestudeerden, vaardigheden aan die nodig zijn op de arbeidsmarkt’, vertelt Frits Opdam. ‘Hier is veel theoretische kennis over, maar dat is voor deze trainingsdag van ondergeschikt belang. Het gaat ons er op deze dag om wat je laat zien. Eén dag is kort, echter voldoende om een aantal basale vaardigheden te trainen. We zien binnen deze dag een enorme groei in persoonlijke netwerk- en sollicitatievaardigheden.’ De deelnemers weten van te voren niets over de inhoud van de dag, behalve dat het in de sporthal plaatsvindt. Mauris: ‘Het belangrijkste doel van de dag is om de kans op een baan in het (eigen) werkveld te vergroten. Dit trainen we op een eigenzinnige wijze. Het dynamische deel staat op de voorgrond, waar dat normaal gesproken een klein onderdeel in dit soort trainingen is. De deelnemers leren dus op een andere wijze dan ze, over het algemeen, gewend zijn.’ De dag is onderverdeeld in drie delen: solliciteren, presenteren en netwerken.

Waarom deze andere insteek?
Mauris: ‘Het idee van een dynamisch onderdeel in de trainingen komt door mijn achtergrond in de sport, ik ben naast Toegepast Psycholoog ook Sportcoördinator. Dit laatste combineer ik met kennis uit mijn studie Toegepaste Psychologie, waar ik heb geleerd hoe je trainingen maakt en mensen coacht. Dat is natuurlijk vooral aan bod gekomen bij de minor Trainen en Coachen. Door het bewegen tijdens de training zijn mensen meer zichzelf en vergeten soms even dat zij met serieuze zaken bezig zijn, hetgeen het rendement verhoogd. Mauris richt zich met zijn bedrijf op training, coaching en sport, Frits profileert zich met zijn bedrijf Act4impact als arbeidsmarktspecialist, trainer en coach. De cohesie tussen beide bedrijven wordt zichtbaar in de opzet van de dag.

Frits: ‘Op zo’n dag hebben we een duidelijke rolverdeling. Mauris doet de actieve onderdelen in de zaal en ik kijk vooral met de ogen van de werkgever: wat ziet hij of zij? Ik richt me vooral op de arbeidsmarkt en de problematiek die jongeren daarbij tegenkomen. We leren de deelnemers op een andere manier dan ze gewend zijn hoe ze zich goed kunnen profileren en kunnen onderscheiden.’

Was de groep Toegepast Psychologen anders dan andere groepen jongeren die jullie getraind hebben? 
‘Normaal gesproken zijn de deelnemers aan de trainingen jongeren van allemaal verschillende HBO en WO studies’, aldus Mauris, ‘wat ons opviel is dat het evalueren en reflecteren heel erg goed ging. Dan bedoel ik vooral dat ze dat goed onder woorden konden brengen. Ik kan me ook nog wel herinneren dat ik dat tijdens de studie leerde.’ 

Hebben jullie nog een tip voor mensen die binnenkort afstuderen?
Mauris: ‘Ga al tijdens je opleiding netwerken, bijvoorbeeld tijdens een stage. Dan hoef je daar niet pas na je afstuderen mee te starten. Ik had dat zelf ook eerder mogen doen. Dat geldt eigenlijk voor alle afgestudeerden, maar voor Toegepast Psychologen zeker. Dat komt omdat werkgevers de studie vaak nog niet kennen, dus je moet vaak uitleggen wat de studie inhoudt.’ Frits: ‘Hier ben ik het helemaal mee eens. Wacht niet tot je afgestudeerd bent. Laat je zien!` ‘Mensen denken meestal na hun afstuderen’, aldus Mauris, ‘dat ze zoveel mogelijk sollicitatiebrieven moeten schrijven. Maar dat is eigenlijk de grootste misvatting. Je moet niet zoveel mogelijk brieven schrijven, maar juist zoveel mogelijk mensen kennen’.

Voor meer informatie: www.mauris.nu of www.act4impact.nl.  Bij interesse in een training: neem via de site contact op met Frits of Mauris Opdam.

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie