0
0
0
s2sdefault

​Twee studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie onderzoeken het bewegingsgedrag van jongeren.

​Groningen, 18 december 2014 – Tegenwoordig bestaat er een enorm groot aanbod van technologie, zoals stappentellers, die gebruikers aanzetten om meer te bewegen. Vooral jongeren van 13 tot 18 maken hier nog weinig gebruik van. Twee studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool Groningen, Marc Groote en Charlotte Wellmer, gaan in twee projecten onderzoeken hoe ze deze technologie beter bij de doelgroep jongeren kunnen aansluiten en op welke manier het beweeggedrag van jongeren (blijvend) bevorderd kan worden.

Het eerste project, FunFitPit, wordt uitgevoerd in samenwerking met Paramedics in Assen en heeft als doel om jongeren tussen de 13 en 18 jaar met overgewicht kennis te laten maken met een gezonde leefstijl. De jongeren worden begeleid door een beweegcoach, verpleegkundige en diëtist. Vanuit het Quantified Self Institute van de Hanzehogeschool Groningen worden stappentellers aangeleverd om beweging te stimuleren en gedurende het project beweeggedrag in kaart te brengen. Op deze manier kan er direct worden bekeken hoeveel effect het project heeft op de beweging die de jongeren krijgen. Voor meer informatie: www.paramedics.nl of www.qsinstitute.org.

Maar alleen het aanbieden van een stappenteller zorgt niet voor de nodige motivatie om meer te bewegen. Daarom wordt onderzocht hoe jongeren reageren op een uitdaging met diezelfde stappentellers. Hiervoor is de Health Battle georganiseerd, die in januari plaatsvindt op het Werkmancollege, een middelbare school in Groningen. Binnen deze Battle strijden zes groepjes (waaronder een groepje docenten) om verschillende uitdagingen. Zo worden ze bijvoorbeeld uitgedaagd om elke dag een bepaald aantal stappen te halen of zoveel mogelijk te bewegen in het weekend. De deelnemende leerlingen krijgen zelfs een beloning als ze meer stappen zetten dan de docenten.

​Beide projecten worden uitgevoerd in het kader van Wearable Technologies for Active Living, medegefinancierd door SNN Koers Noord, Provincie Groningen, Provincie Drenthe, Gemeente Groningen en Gemeente Assen. (origineel artikel)

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie