Hersenstichting - Drie studenten Toegepaste Psychologie (Saxion, red.) hebben tijdens hun stage bij Zorgbelang Gelderland meegewerkt aan de ontwikkeling van het bordspel ‘Een steekje los’. Zij hebben hiermee de Hersenbokaal van de Hersenstichting gewonnen. Het spel maakt de gevolgen van hersenaandoeningen, zoals depressies en hersenletsel, bespreekbaar. ‘Een uniek concept!’, aldus de jury.
Van de spreekkamer van de arts tot in het café, het spel is breed inzetbaar en biedt handvatten om met elkaar in gesprek te gaan. De jury is van mening dat het spel in een grote behoefte zal voorzien. Binnen de revalidatie werd al langer naar een dergelijke methode gezocht om op een toegankelijke manier lastige situaties of thema's bespreekbaar te maken. Met dit spel is dat nu mogelijk.
Reactie studenten
De drie studenten, Deborah Kara, Zinzy Kuijl en Daniëlle van den Berg, reageren verrast. Deborah reageert: ‘Het is een enorme eer om aan zo’n fantastisch spel als “Een Steekje Los?” mee te mogen werken. Iedereen die het spel gespeeld heeft is er enthousiast over. Cliënten, therapeuten, ouders, mensen met een stoornis, mensen zonder een stoornis (voor zover dat bestaat) en alle spelleiders!
Ik hoop en weet dat wij door middel van het spel ervoor kunnen zorgen dat er minder taboe en stigma zal zijn in Nederland. Daarnaast zorgt het spel voor meer begrip. Mensen kunnen ook hun ei kwijt, elkaar leren kennen, visies delen, gezond discussiëren over belangrijke thema’s en vooral heel veel plezier hebben! De naam doet het misschien al enigszins vermoeden, maar er zit daarnaast een hoge dosis humor in dit spel.
We blijven ook extra enthousiast door de variatie in het basisspel zelf, maar er zijn ook 26 uitbreidingssets. Deze zijn specifieker gericht op bepaalde onderwerpen zoals depressie, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en dementie. Vanuit de opleiding Toegepaste Psychologie hebben we al veel geleerd over stoornissen wat theorie betreft. Bij “Een Steekje Los?” leren we mensen kennen en communiceren met mensen die kampen met deze stoornissen. Er is nog veel meer te vertellen over mijn grote liefde (het spel), maar het veel leuker als je het spel zelf een keer ervaart! Speel het een keer gratis online met vrienden of vreemden zou ik zeggen. Veel speelplezier!’