0
0
0
s2sdefault

In gesprek met Ard Hagendijk, 'Training advisor' bij chemisch bedrijf Huntsman in Rotterdam - Voor haar afstuderen deed een studente Toegepast Psychologie uit Leiden onderzoek bij Chemisch bedrijf Huntsman in Rotterdam. Dit bedrijf had onlangs te maken met een reorganisatie en met een nieuw opleidings- en ontwikkelbeleid.

‘We wilden graag weten hoe de medewerkers tegen de veranderingen aankijken en hoe ze tegenover het nieuwe beleid stonden’, aldus Ard Hagendijk, Training advisor bij Huntsman. De studente Toegepaste Psychologie onderzocht deze vragen voor haar afstudeeronderzoek. ‘Sommige dingen vermoed je wel, maar uit het onderzoek zijn ze ook echt gebleken’, aldus Hagendijk. ‘Er zijn een paar concrete oplossingen uit het onderzoek gekomen waar we mee aan slag gaan’.

Welke oplossingen?
Hagendijk: ‘In de fabrieken wordt 24 uur per dag gewerkt in een vijf ploegendienst. De studente heeft in haar onderzoek ontdekt hoe de ploegen eigenlijk naar het management toe en onderling communiceren. Dat kwam ook omdat ze goed naar de mensen heeft geluisterd en daaruit de juiste conclusies heeft getrokken’.

Daarnaast was er nog een ontdekking die te maken heeft met de reactie van mensen op veranderingen binnen een organisatie. ‘Veranderingen ervaren mensen als een verlies, de rouwcurve’, aldus Hagendijk. ‘Het management vroeg zich af hoe het komt dat mensen lang in die rouwcurve blijven’. Uit het afstudeeronderzoek bleek dat managers daar veel minder last van hebben dan de andere medewerkers, omdat zij het doel van de reorganisatie al voor ogen hebben. Hagendijk: ‘Zij weten al wat er gaat plaatsvinden, zij zien als het ware de horizon al, dus hebben zij veel meer begrip voor zoiets als een reorganisatie’.

Wat betekent dit voor de rol van een Toegepast Psycholoog?
‘Een organisatie zou op projectbasis goed gebruik kunnen maken van de diensten van toegepast psychologen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een adviserende of begeleidende rol’, aldus Hagendijk. Want: ‘Een goede begeleiding is bij een reorganisatie belangrijk. We zitten hier in een dynamische omgeving. Bij een reorganisatie is het goed om iemand van buiten te hebben. Dat is de kracht van een advies van buiten. Maar ik kan me ook voorstellen dat een afgestudeerd Toegepast Psycholoog het goed doet bij een assessmentbureau of bij de werving van medewerkers’.

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie