0
0
0
s2sdefault

(Auteur: Maarten Koekkoek) Nieuwe minor Hanzehogeschool Groningen over het motiveren van werkzoekenden - Hoe motiveer je werkzoekenden bij het blijven zoeken naar een baan, ook als de economie tegenzit? Wat is de beste aanpak om te voorkomen dat een zieke werknemer permanent uitvalt? Hoe begeleid je een gehandicapte sollicitant? Studenten HRM, Toegepaste Psychologie, MWD, SPH en SJD kunnen met ingang van het komende studiejaar de minor Werkcoach volgen om zich te focussen op dit soort problemen.

- informatie uit de flyer voor de minor:

WERKCOACH!
Over het begeleiden van mensen op de arbeidsmarkt


Hoe motiveer je werkzoekenden bij het blijven zoeken naar een baan, ook als de economie tegenzit? Wat is de beste aanpak om te voorkomen dat een zieke werknemer permanent uitvalt? Hoe begeleid je een gehandicapte sollicitant? Hoe sta je iemand bij die van baan wil wisselen? Als WERKCOACH sta je voor dit soort opgaves. Je moet daarbij rekening houden met de diverse belangen en de wettelijke voorschriften. Het begeleiden van mensen op de arbeidsmarkt is daarom verre van eenvoudig maar wel heel veelzijdig.
Het vraagt om kennis en vaardigheden op het gebied van de gedragsbeïnvloeding, wet- en regelgeving en de arbeidsmarkt. Juist door de kennis uit bovenstaande domeinen te bundelen is de minor verbredend en verdiepend van karakter ten opzichte van je eigen opleiding en rust de minor je beter uit om te voldoen aan de eisen van werkveld.
Met de minor WERKCOACH in je zak kun je later o.a. aan de slag als jobcoach, loopbaanadviseur bij een (intern) mobiliteitsbureau, recruiter, trainer, intercedent bij uitzendbureau of werkconsulent bij een sociale dienst.

Inhoud
We streven naar een minor die verder reikt dan de muren van de school en waarin je zoveel mogelijk samenwerkt met professionals uit het werkveld. Deze samenwerking tussen professionals, studenten en docenten komt tot stand in de Integrale Opdracht waaraan je de gehele minor werkt.  Samen met professionals en mede-studenten vorm je een team dat op zoek gaat naar een oplossing voor een concreet vraagstuk in de praktijk. Op deze manier doe je ervaring op in het werkveld en leer je direct van professionals (die op hun beurt weer leren van jouw inbreng). De opdrachten bestaan uit uiteenlopende vraagstukken, passend bij de organisatie waaraan de studenten gekoppeld zijn, bijv:

• Op welke manier kunnen gemeenten of het UWV omgaan met de mogelijkheden binnen de  Participatiewet? En wat betekent dit vervolgens voor de begeleiding van de werkzoekenden?
• Hoe kan USG Restart de ervaringen van jobcoaching meenemen in hun acquisitie?
• Welke mogelijkheden zijn er voor werkgevers om werknemers en werkzoekenden  in- uit- en door te laten stromen?

Parallel aan de integrale opdracht volg je trainingen in gedragsbeïnvloeding en colleges over Wet- en Regelgeving en de arbeidsmarkt.

Gedragsbeïnvloeding
De werkcoach heeft te maken met het ondersteunen, coachen en motiveren van mensen. Kennis over het gedrag van mensen en belangrijke factoren als stress en gezondheid zijn daarbij onmisbaar. Daarnaast moet je weten hoe je mensen benadert, het gesprek aangaat en anderen beweegt en motiveert. Binnen de trainingen worden deze vaardigheden uitgebreid geoefend. Ook staan we stil bij een goede intake en diagnose, het op de juiste manier inzetten en hanteren van testen en vragenlijsten en andere re-integratie-instrumenten.
Arbeidsmarkt
In de colleges over de arbeidsmarkt maak je kennis met de ontwikkelingen die zich voordoen op de arbeidsmarkt aan de hand van het TAM model (transitioneel arbeidsmarkt model). Daarnaast wordt stilgestaan bij de aspecten die van invloed zijn op de levensloop en keuzes die mensen maken. Ten slotte wordt er aandacht besteed aan het gebruik van Social Media: hoe kunnen organisaties diverse vormen van Social Media inzetten t.b.v. werving en selectie en hoe kunnen werknemers zich profileren op de arbeidsmarkt m.b.v. Social Media (denk hierbij aan een professioneel Linkedin profiel).

Socialezekerheidsrecht
Kennis van sociale wetgeving, socialezekerheidsrecht en arbeidsrecht is onontbeerlijk voor de werkcoach. Je dient op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen op (sociaal) juridisch gebied en zal op basis van deze kennis moeten handelen, keuzes moeten maken en advies moeten kunnen geven aan collega’s, meerderen en cliënten. Te denken valt bijvoorbeeld aan de juridische afhandeling van een CAO, arbeidscontract of afhandeling van een uitkeringsaanvraag. In de werkcolleges wordt hier uitgebreid op ingegaan.

Start minor
De minor wordt zowel in het eerste als tweede semester aangeboden. De minor bestaat uit 30 EC’s.

Toelatingseisen
Studenten van onderstaande opleidingen van de Hanzehogeschool, die hun propedeutische examen hebben behaald, kunnen deelnemen aan deze minor:

• Human Resource Management   
• Toegepaste Psychologie
• Maatschappelijk Werk en Dienstverlening
• Sociaal Pedagogische Hulpverlening
• Sociaal Juridische Dienstverlening
Verder kunnen studenten van vergelijkbare opleidingen van andere hogescholen zich aanmelden.
Literatuur
De literatuur bestaat uit een handboek gemaakt door de betrokken opleidingen. Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met Maarten Koekkoek (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie