0
0
0
s2sdefault

(Auteur: Marjette Slijkhuis) De afstemming van fysieke werkomgevingen op 'nieuwe'  manieren van werken - Veel organisaties hebben in het kader van Het Nieuwe Werken (HNW) een flexibele werkomgeving ingericht. Dit wordt ook wel een activiteit gerelateerde werkomgeving genoemd.  Voordat zo’n werkomgeving wordt ontworpen en ingericht, wordt geïnventariseerd welke activiteiten de medewerkers van een organisatie uitvoeren (zoals overleg of concentratiewerk)  en welke specifieke doelen een organisatie heeft met betrekking tot HNW (bijvoorbeeld het vergroten van informatie-uitwisseling). Aan de hand van deze inventarisatie wordt een activiteit gerelateerde werkomgeving ontworpen waarin mensen hun werk kunnen uitvoeren op een daarvoor geschikte werkplek.


WorkSpace Design (WSD) is één van de onderzoeksprojecten van Kenniscentrum Noorderruimte (KCNR) en heeft als doel om het gebruik van de fysieke werkomgeving in kaart te brengen, zodat het gebruik van werkplekken door middel van interventies geoptimaliseerd kan worden. De indruk bestaat namelijk dat binnen een activiteitgerelateerde werkomgeving mensen veelal weinig van plek wisselen en bovendien werkplekken gebruiken voor activiteiten waarvoor deze werkplekken niet ontworpen zijn. WSD richt zich zowel op de “Bricks”, “Bytes” als op de “Behavior” kant van HNW.

WSD bestaat momenteel uit drie senior onderzoekers (Henk Brink, Jan Gerard Hoendervanger en Marjette Slijkhuis) en zeven junior onderzoekers (Arjen Banach, Teun Ennema, Janine Groeneveld) Esther Morren, Janine Stoffer, Tom Werkman en Floris Wits) die zich vanuit verschillende invalshoeken bezighouden met het gebruik van de activiteitgerelateerde werkomgeving.

Jan Gerard Hoendervanger houdt zich in het kader van zijn promotieonderzoek bezig met  het in kaart brengen van de psychologische factoren die invloed hebben op het type werkplek dat iemand kiest, zoals persoonskenmerken en sociale werkomgeving. Ook onderzoekt hij hoe de keuze voor een bepaald type werkplek de werkprestatie en –tevredenheid beïnvloedt. Hiermee belicht hij de Behavior kant van HNW.  Het onderzoek van Janine Stoffer, een studente Toegepaste Psychologie, sluit hierbij aan. Zij brengt door middel van interviews de relatie tussen de organisatiecultuur en het gebruik van een activiteitgerelateerde werkomgeving in kaart. Ook Esther Morren (student Vastgoed en Makelaardij) brengt het gebruik van een activiteitgerelateerde werkomgeving in kaart en zij doet dit door middel van een App en observaties. Esthers onderzoek belicht zowel de Bricks als de Behavior kant van HNW.

Het onderzoek van Teun Ennema (student Human Techonology) betreft een inventarisatie van de behoeftes van medewerkers op het gebied van ICT en richt zich daarmee op zowel de Bytes als de Behavior kant van HNW.  Floris Wits (student Human Technology) houdt zich bezig met het in kaart brengen van bewegingsdetectiesystemen die inzichtelijk maken op welke (werk)plekken mensen zich bevinden.

Josien Groeneveld, student Facility Management, onderzoekt welke typologieën er zijn om de verschillende type werkplekken aan te duiden. Tom Werkman gaat als afstudeerproject een vragenlijst optimaliseren die het binnenklimaat van kantoren meet (Bricks). Deze vragenlijst wordt gebruikt door FM studenten in het kader van een eerstejaars vak.

Het onderzoek van Arjen Banach (student Vastgoed en Makelaardij) richt zich op de vraag in hoeverre de gebouwen een rol kunnen spelen op de verblijfsduur van studenten op de Zernikecampus. Deze opdracht sluit aan bij de bredere doelstelling van WSD: de afstemming van fysieke werkomgevingen op 'nieuwe' manieren van werken.

Kortom, WSD gebruikt verschillende methodes om het werkplekgebruik in kaart te brengen, zoals Apps, bewegingsdetectiesystemen en observaties. Op basis van de resultaten die verzameld worden kan WSD een advies uitbrengen aan opdrachtgevers over het gebruik van activiteit gerelateerde werkplekken.

De opdrachtgevers van WSD bestaan voornamelijk uit organisaties die deel uitmaken van de zogenaamde Multidisciplinaire Community of Experts. Het gaat om een mix van circa 15 advies- en ontwerpbureaus op het gebied van HRM, organisatie, ICT, huisvesting en interieurontwerp. Elk bedrijf heeft binnen zijn eigen vakdiscipline ruime ervaring met HNW-projecten en wil via kennisuitwisseling met de anderen komen tot een meer integrale aanpak.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die WSD kan bieden voor uw organisatie?  Wilt u meewerken aan ons onderzoek, deel uitmaken van de Community of Experts of op de hoogte worden gehouden van het lopende onderzoek van WSD? In al deze gevallen kunt u contact opnemen met Marjette Slijkhuis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie