0
0
0
s2sdefault

In het boek ‘Ontwikkelingsgerontologie’ gaan Maryke Tieleman en Jan Willem de Graaf, docenten van de Academie Mens en Arbeid (Saxion, red.), in op de kwaliteiten van het ouder worden als een levenslang proces. Hoe bijvoorbeeld een dirigent met een verminderd gehoor juist tot steeds grotere prestaties komt, waarom jongere werknemers zich makkelijker aanpassen en vooral hoe leeftijdsgerelateerde krachten elkaar kunnen versterken.

De kracht van ouder worden
Als mensen ouder worden neemt hun vermogen om nieuwe zaken vanuit voor hen bekende denk-, voel- en kenstructuren te plaatsen en begrijpen toe. Indien kennis, inhoud en structuur van bijvoorbeeld een oudere werknemer op een hoog niveau zijn, heeft hij of zij letterlijk aan een half woord of een half beeld genoeg. Dat kan deze werknemer juist uniek en succesvol maken, bijvoorbeeld als (interim-)manager. Dat komt omdat hij of zij snel en effectief een overzicht kan bieden. Het gaat hierbij om zogenaamde uitgekristaliseerde intelligentie.

De kracht van jonge mensen
Jongere mensen hebben daarentegen een grotere flexibiliteit bij het aanleren van geheel nieuwe kennis. Zo komt het dat relatief jongere collega’s vaak weer sneller zijn in het begrijpen van nieuwe structuren en werkwijzen. Omdat het aanleren van totaal nieuwe structuren en inhouden die geen relatie hebben tot een eigen kennis en ervaringsgebied steeds moeilijker wordt bij een verouderend brein, kan een weerstand tegen verandering gemakkelijk de overhand krijgen.

Win-winsituatie
Beroepen die abstractie en overzicht vereisen zoals die van president, paus of dirigent kunnen vaak pas echt goed ingevuld worden als mensen oud genoeg zijn. En dit, terwijl in andere beroepen ouderen makkelijker ingehaald worden door jongere collega's. Als oudere en jongere werknemers elkaars kracht zouden zien, op hun merites zouden beoordelen, zou er een win–winsituatie kunnen ontstaan als zij samenwerken; de leeftijdsgerelateerde krachten kunnen elkaar dan versterken.
Dit geldt uiteraard niet alleen in werksituaties maar het strekt zich uit tot alle gebieden waarin mensen met elkaar omgaan. Denk aan de ervaring met het omgaan met verliessituaties, daarin kunnen oudere mensen jongeren begeleiden en inzicht bieden. Jongere mensen kunnen oudere mensen bij vernieuwingen weer inspireren als zij daar voor open willen staan.

Het boek
Het boek ‘Ontwikkelingsgerontologie’ gaat in het algemeen over de kwaliteiten van het ouder worden als een levenslang proces. In het boek worden diverse visies op leeftijdsgerelateerde veranderingen op het gebied van ontwikkeling, motoriek, cognitie en geheugen behandeld. Ook interventiemogelijkheden, copingstrategieën en diverse cases komen aan bod, waarbij de relatie tussen hersenen en gedrag telkens naar voren komt.
Ontwikkelingsgerontologie
Maryke Tieleman, Jan Willem de Graaf
ISBN: 9059319648

TP-Vacatures

- No Current Openings -

TP Vacatures

TP Studeren

Wat is TP?

TP Academie